Dátum: 2024 március 28. (csütörtök) | Gedeon, Johanna

hírek

100 éve született Olimpiai Bajnokunk!!

Fiatalon, nyolc éves korában villamos baleset következtében bal lábát a lábszár középtől amputálni kellett. Nagy álma, hogy, kiváló futballista legyen így nem válhatott valóra. A Tungsram uszodában vigasztalódott és 17 éves korától sorra nyerte a hosszútávú gyorsúszó és folyamúszó bajnokságokat. Közben a labda varázsa is vonzotta vízilabdázni kezdett. Legnagyobb sikerét 1931-ben, a Párizsban rendezett Európa-bajnokságon aratta, ahol az 1500 méteres gyorsúszásban zuhogó esőben, csodálatos küzdelemben alig 1.6 másodperces különbséggel győzött. A több ezres közönség felállva ünnepelte. Az Európa-bajnokság hősének kiáltották ki. De az első helyen végzett vízilabda csapatnak is egyik legjobbja volt.
A kettős szerepet, az úszást és a pólót még rendkívüli fizikai képességeivel sem vállalhatta sokáig. Válaszút elé került és hosszas huzavona után végül a póló mellett döntött. Két olimpián, Los Angelesben és Berlinben bizonyult a bajnokcsapat motorjának technikai felkészültségével, taktikai érzékével és mindent elsöprő győzni akarásával. Párizs után még két Európa-bajnokságon Magdeburgban és Londonban járult hozzá a magyar póló a világelsőségének megőrzéséhez. Halassy Olivér a civil életben is megmaradt újpestinek.
A városházán dolgozott számtanácsosként. A nehéz időkben üldözötteknek is segítségére volt. Tragikus körülmények között, éjszakai utcai rablótámadás áldozataként alig 37 évesen hunyt el. Mintegy ötezer gyászoló kísérte utolsó útjára a magyar sport, Újpest egyik kiválóságát. Életutja elismeréseként Magyar Örökség dijban részesült.
 

Képek

NAPKÖZIS TÁBOR 2023 című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41